Wil je epoxyhars verwijderen? Heb je een oppervlak bezaaid met epoxyresten? En weet je niet zeker hoe je dit verwijdert zonder het oppervlak te beschadigen? In deze gids geven wij je de stappen om uitgeharde epoxyhars van welk oppervlak dan ook te verwijderen.
Epoxy is één van de meest gebruikte producten voor doe-het-zelvers. Het is een handige lijm die voor veel verschillende materialen en doeleinden gebruikt kan worden. Denk aan beton, plastic en hout, en voor reparaties, renovaties of installaties.
Waarom zou je epoxy dan in de eerste plaats moeten verwijderen? Er zijn gevallen waarbij het nodig is om epoxy te verwijderen. Elke keer dat je twee oppervlakken aan elkaar verbindt, kan het zo zijn dat er resten epoxy achterblijven. Ook is het zo dat bepaalde epoxyhars na verloop van tijd sterkte verliest. Als dit het geval is, zul je de uitgeharde epoxyhars eerst moeten verwijderen voordat je het kunt vervangen door nieuwe epoxy.
Je hebt maar weinig gereedschap nodig om epoxy te verwijderen. Het hangt er vooral van af of de epoxy uitgehard is of niet, en welk oppervlakte je gaat behandelen. Om uitgeharde epoxy te verwijderen, heb je gedenatureerde alcohol, verfverdunner of een lijmverwijderaar nodig. Voor niet-uitgeharde epoxy of poreuze materialen, heb je Isopropylalcohol of aceton nodig.
Verder heb je nodig:
- een zachte, droge schone doek;
- veiligheidshandschoenen om je huid te beschermen;
- een veiligheidsbril;
- een mes of ander scherp gereedschap om de epoxy weg te schrapen;
- een bakje om de afgeschraapte epoxy in te doen.
Epoxy verwijderen is een gemakkelijk klusje. Het is vooral belangrijk om rustig te werk te gaan, al het gereedschap dat je nodig hebt bij de hand te hebben en ervoor te zorgen dat je werkgebied goed geventileerd is.
Zo verwijder je epoxy van poreuze materialen zoals hout en beton:
- Voor deze oppervlaktes gebruik je aceton als oplosmiddel. Verfverdunners en alcohol kunnen schade aanbrengen.
- Week een schone, zachte doek in aceton, en wrijf het zachtjes op de epoxyhars. Gebruik een veiligheidsbril, een neus- en mondmasker, en handschoenen. Let op dat de ruimte goed is geventileerd.
- Het hout of beton neemt de aceton op, en de epoxy wordt zachter en laat langzaam los.
- Gebruik een mes of ander scherp gereedschap om de epoxyhars te verwijderen. Let op dat je het hout of beton niet beschadigt tijdens deze stap. Aceton verdampt vanzelf, dus je hoeft je geen zorgen te maken over achtergebleven aceton.
Zo verwijder je epoxy van niet-poreuze harde oppervlakken zoals metaal:
- Gebruik een chemische lijmverwijderaar, want harde oppervlakken nemen oplosmiddelen zoals aceton niet op.
- Zorg ervoor dat je een neus- en mondmasker en veiligheidsbril op hebt en handschoenen aandoet wanneer je werkt met een chemisch oplosmiddel. Ook moet je werkgebied zeer goed geventileerd zijn.
- Spray het oppervlak in of breng het product aan met een doek.
- Schraap de overtollige epoxy weg met een scherp gereedschap. Schraap nooit naar jezelf toe, altijd van je af.
Nu je de overtollige epoxyhars hebt verwijderd, kun je weer verder met je doe-het-zelfklus. Wij raden je aan een hoge kwaliteit epoxy te gebruiken, zoals de Super Mix Universal van Pattex. In slechts een paar minuten zorgt deze lijm voor een supersterke verbinding. Het product krimpt niet en is ideaal voor het verlijmen van diverse materialen.
Door de handige mengspuit is de kans op morsen minimaal, wat je achteraf veel tijd gaat schelen bij het opruimen van het product. Wanneer de epoxy helemaal is uitgehard, kun je het oppervlak schuren, polijsten, boren of schilderen.
Deel je eigen projecten