Skip to Content
7 min leestijd
De spray voor jouw projecten!

Lijmspray: Alles wat je moet weten

Kleurrijke stoffen van vilt liggen op een tafel. Op de achtergrond is een werkplaats te zien.

Wil je snel en gemakkelijk iets lijmen zonder te veel gedoe? Het gebruik van lijmspray maakt reparaties erg eenvoudig, of je nu werkt met metaal, plastic, stof, hout of ander veelvoorkomende huishoudelijke materialen. Volg onze eenvoudige en stapsgewijze handleiding om een geschikte lijmspray voor jouw project te vinden.

In dit artikel:

Wat is lijmspray?

Lijmspray is een applicatiemanier van lijm die vanuit een onder druk staande houder op een oppervlak wordt aangebracht. Het spraymechanisme in deze spray zorgt ervoor dat de lijm als nevel op een oppervlak terechtkomt. Hierdoor onderstaat er een consistente laag van lijm op het gekozen oppervlak. Er zijn veel soorten lijmspray die aan allerlei behoeften voldoen. De sprays zijn eenvoudig te gebruiken en je hebt slechts enkele seconden nodig voor het aanbrengen van de lijm. Lijmsprays zijn een goede keus voor knutselprojecten, meubels, kleding, decoraties, schoolprojecten en dagelijkse doe-het-zelfreparaties.

Product

  • Pattex lijmspray Corrigeerbaar
  • Pattex Spray Permanent
 

Een hand sprayt lijmspray op een papieren oppervlak. Er liggen potloden naast.
Een lijmspray werkt snel, precies en is perfect voor grote oppervlakken

Expert tip

Waar kun je lijmspray voor gebruiken?

Lijmspray kan worden gebruikt voor het verlijmen van hout, metaal, vilt, leder, rubber, papier, karton, textiel, kurk, glas en diverse kunststoffen. Sommige lijmsprays worden niet aanbevolen voor het verlijmen van materialen die blootgesteld worden aan hoge temperaturen of vocht. Raadpleeg voor gebruik altijd de gebruiksaanwijzing van de spray.

Sommige lijmsprays zoals de lijmspray Corrigeerbaar van Pattex, zijn herpositioneerbaar, waardoor een gedetailleerde plaatsing mogelijk is. Raadpleeg de instructies van de fabrikant om erachter te komen of jouw lijmspray hier een van is. De meeste sprays drogen snel en transparant op en zullen daarom niet gaan druipen of zichtbare sporen achterlaten, wat resulteert in een onzichtbare hechting. Zonder problemen kun je ook meerdere lagen lijm aanbrengen voor een sterkere hechting zonder extra droogtijden.

Welke soorten lijmspray zijn er beschikbaar?

Voor algemeen gebruik en knutselprojecten kan de Pattex Spray Permanent-lijm een goede keus zijn om te kopen. Door de sterke binding, snelle droogtijd en het feit dat de lijm niet vergeelt over de jaren, is de spray ideaal voor huishoudelijke reparaties en projecten. Je kunt de spray het beste alleen voor projecten binnenshuis gebruiken, omdat blootstelling aan uv-straling of direct zonlicht vergeling van de lijm kan veroorzaken.

Voor gecompliceerde projecten, bijvoorbeeld het verlijmen van zware materialen zoals bekleding, vloerbedekking en sierlijsten, of verlijmingen van oppervlakken die worden blootgesteld aan hoge temperaturen is een lijmspray voor algemeen gebruik niet de beste optie.

Een hand houdt een lijmspray op z’n kop en sprayt lijm op een stuk karton.
Om een lijmspray schoon te maken, spray je op z’n kop totdat er geen lijm meer uitkomt

Hoe gebruik je een lijmspray?

Lijmspray is makkelijk te gebruiken, maar je zult je moeten inlezen in het voorbereiden van de te verlijmen oppervlakken, het aanbrengen van de lijm en het reinigen van de oppervlakken na gebruik. Geen zorgen! Volg de volgende stappen voor snelle en sterke verlijmingen:

  1. Bereid het project voor. Kies een goed geventileerde ruimte en een werkoppervlak met voldoende ruimte. Lijmspray-resten kunnen rommel veroorzaken, dus dek werktafels en/of banken af met beschermende doeken of papier.
    De te verlijmen oppervlakken moeten schoon en droog zijn en vrij van olie, was, stof en ander vuil. Onderzoek de oppervlakken en zoek uit hoe je deze onderdelen het beste kunt verlijmen.
  2. Maak de lijm klaar. Lijmsprays zijn temperatuurgevoelig. Breng de lijm daarom altijd aan in een ruimte tussen 18 °C en 35 °C. Pattex lijmsprays hebben een ventiel in de spuitmond zitten die u kunt verstellen aan de hand van de grootte van de verlijming. Schud de spray krachtig vlak voor gebruik.
  3. Breng de lijmspray aan. Houd de spray bus rechtop en richt de spuitmond naar de te verlijmen oppervlakken. Breng vervolgens een gelijkmatige laag lijm aan op beide oppervlakken. Houd tijdens het spuiten van de lijm een afstand van twintig centimeter aan. Als je de oppervlakken tijdens het verlijmen nog opnieuw wilt positioneren, breng dan alleen een lichte eerste laag aan. Als een extra laag nodig is, breng deze dan aan voordat de eerste laag is gedroogd.
  4. Breng de oppervlakken samen. Wacht twee tot drie minuten na het spuiten voordat je de oppervlakken samenbrengt (raadpleeg de productinstructies voor details over droogtijden). Dit geeft de lijm de tijd te verdampen. Breng vervolgens de oppervlakken samen en oefen druk uit om een sterke verbinding te creëren (raadpleeg de productinstructies voor details over de tijd dat verlijmde oppervlakken moeten worden samengedrukt).
  5. Laat de lijmspray drogen. De verlijmde oppervlakken zullen binnen een paar minuten opgedroogd zijn. Voor volledige hechtsterkte kun je de verlijmde oppervlakken het best een nacht laten uitharden. 
  6. Verwijder lijmresten en berg de lijmspray op. Na gebruik keer je de spray om en spuit je het ventiel leeg. Reinig verse lijmresten met terpentijn, droge lijm dien je te reinigen met wasbenzine. Mochten er zich lijmresten bevinden in het ventiel van de spray, verwijder deze dan met aceton en veeg vervolgens het ventiel grondig af met een droge doek en plaats de dop er weer op. Bewaar de spray na het lijmen op een koele, droge plaats op kamertemperatuur.

Deel je eigen projecten

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in